Modernt svenskt skidområde

Vår vision är att skapa ett modernt svenskt skidområde där gästen får ett pist- och liftsystem av högsta klass. En modern fjällby med senaste teknik inom lift och snöbyggande, självklart med ski in/ski out till pisterna, till boenden och till övrig service.

Vi ska också komplettera vintersäsongens meny med aktiviteter anpassade för övriga årstider för att från start bygga och etablera Björnrike Syd som en året-runt-resort. Vi erbjuder aktiviteter, boende och service – utan att någonsin ge avkall på miljö- och hållbarhetstänkande.

Februari 2023 lämnade bolaget in en anmälan om miljötillstånd till Länsstyrelsen i Jämtland. Projektet fick tillståndet juni 2023. Det överklagades i september 2023 av bl a Naturskyddsföreningen p.g.a ett kungsörnspar vars närmsta bo är 1 km från anläggningen. Tillståndet är det sista som saknas för att projektet skall kunna starta

PROJEKT- & TIDSPLAN

PROJEKTPLAN

PROJEKTPLAN

Länsstyrelsen i Jämtlands län gav tillstånd till projektet i juni 2023. Det var det sista tillstånd som behövs för att kunna starta projektet. Tillståndet överklagades i september 2023 och ligger nu hos Mark & Miljödomstolen. Beslut väntas våren 2024. Björnrike Syd kommer att omfatta 9 liftar, 5 600 bäddar, långsiktigt bidra med 100 årsarbeten till regionen och ge gästerna naturnära upplevelser under årets alla månader.

SE ÖVERSIKTSKARTA

Fågelskyddsområde

Fågelskyddsområde

För att skydda ett kungsörnspar har Härjedalens Kommun skapat ett fågelskyddsområde som ligger intill Björnrike Syd – helt skiljt från området. Till fågelskyddsområdet kommer tillträdesförbud att gälla från 1 januari till 1 augusti. Sammanlagt omfattar området en yta av 1 170 hektar.

KARTA FÅGELSKYDDSOMRÅDE

Bekvämt & Hållbart

Bekvämt & Hållbart

När du är på plats behöver du inte använda bilen. Allt boende har ski-in, ski-out. Kommer du hit med flyg eller tåg och vill resa runt i Vemdalen, finns elbilar att hyra. Björnrike Syd använder sig av förnybar och miljömärkt el.

Tidsplan

Tidsplan

Februari 2023 lämnade bolaget in en anmälan om miljötillstånd till Länsstyrelsen i Jämtland. Tillståndet är det sista som saknas för att projektet skall kunna starta.

Beräknat besked om tillstånd: Våren 2024
Byggstart infrastruktur, vägar & VA: Sommaren 2024
Byggstart liftar, pister, snö: Våren 2025
Byggnadslov första tomterna: Sommaren 2026
Första åket: Vintern 25/26

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår